diumenge, 9 d’octubre del 2011

RECORDS DE SEMPRE, CASA DE L'AVIA MONTSERRAT

Primera hora del primer dia fred de la tardo.  Amb proposo arribarma al mercat de Vic i passejar per una ciutat mol atractiva, tan per l'objectiu de una camare de fotografia ,com a nivell culinari i compra aliments de tardo: Bolets, castanyes, codonys i altres.
Continuar el dia preparant una bona confitura de castanyes, i una bona confitura de codony.  No se si mant-sortiré pro voldria també prepara un arrop. aliments tots ells que amb transportant a records de olors i gustos de la infantesa a la cuina de casa l'avia materna.
Aixafà raïm amb els peus descalços, on l'olor a dolç que ara es fa indescriptible, omplia tots els racons de la casa . El most que l'avia posava a bullir amb quantitat de fruits: Raïm, codonys portats de la mateixa vinya, taronja i mil i un polsims de herbes aromàtiques, que dies  mes tard es convertirien en un postres de luxa per tots nosaltres. I que moltíssims anys mes tard encara perdurant en el record.



CONFITURA DE CASTANYES

1kg de castanyes
600g de sucre
1 baina de vainilla


    PREPARACIÓ

Renteu bé les castanyes i feu-los un tall per tot el voltant.
Seguidament, poseu-les en un olla cobertes d'aigua i feu-les bullir a foc viu durant deu minuts. Escorreu-les i en podeu treure amb facilitat  les dues pells. Un cop pelades, torneu-les a posar a bullir amb la mateixa aigua, aquest cop a foc lent i durant uns 30 minuts.Quan siguin ben cuites, passeu-les pel passapuré amb el sucre i la polpa de la vainilla i, després  deixeu bullir  mitja hora mes  a la pasta obtinguda en un cassó a foc mol lent, remenant de tan amb tan amb una cullera de fusta perquè no s'enganxi. Un cop llesta, guardeu la confitura en un pot de vidre.

                                                               cuina tradicional

                                                                ARROP

Encara no he donat amb la receptes que s'identifica amb la que recordo de l'avia. Avui en provaré dues i mes tard si tot va bé les transcriure en a aquesta pagina.
                                                   
                                                            1ª RECEPTA DE ARROP

Dos litres de most, o el suc de raïm aixafat i colat amb un drap ven net.
Una poma
un codony
un tall de meló
un tall de carbassa
un parell de figues
pell de taronja.

La fruita es talla a daus no massa grans i es posa tot dins una cassola de fang, posant a coure amb el most a foc mol lent. Es deixa bullir, remenant de tan en tan amb una cullera de fusta fins que el most pren la consistència de  xarop, quan esta al punt si pot afegir  alguna especia aromàtica, jo hi he posat una mica de canyella amb branca que al refredar-se he retirat.
Es unes postres extremadament dolçàs ja que el most al reduir pruduex una bona concentració de sucre.

dilluns, 3 d’octubre del 2011

ARRÒS DE CONILL

4 tassetes d'arròs
300g de conill
100g de cansalada
200g de pèsols
1 ceba
4 tomàquets madurs
2 grans d'all
1 pebrot vermell
julivert
oli
sal


PREPARACIÓ
Poseu una cassola al foc amb un bon raig d'oli i enrossiu-hi els talls de conill i la cansalada tallada a tires o daus petits. Quan siguin ben daurats,afegiu-hi la ceba capolada, els alls trinxats, el tomàquet ratllat i els pèsols i, seguidament, un pols de sal i una mica de julivert trinxat. Ofegueu-ho tot lentament a la cassola i, quan agafi color daurat, poseu-hi setze tassetes d'aigua ( la proporció és de quatre parts d'aigua per una d'arròs ). Deixeu-ho bullir tot fins que el suc s'hagi reduït a la meitat i, en aquest punt, tireu-hi l'arròs i deixeu-lo coure durant uns 18 minuts a foc viu. Quan apagueu el foc, deixeu-lo reposar cinc minuts abans de servir-lo.

CUINA TRADICIONAL, Guia gastronòmica de Catalunya.

ÀNEC EN FIGUES

1 ànec d`1kg. i mig
350g de figues fresques
4 tomàquets
1 ceba
2 pastanagues
4 grans d'all
1 tassa de farina
1 fulla de llorer
1 branqueta de farigola
1 copa de xerès sec
100g de llard
oli
sal i pebre

PREPARACIÓ


Netegeu bé l'ànec, lligueu-lo amb fil perquè conservi la forma i salpebreu-lo. Seguidament. unteu-lo bé amb llard i col-loqueu-lo en una plata de forn. Enforneu-lo i, quan ja sigui ros, afegiu-hi les pastanagues i la ceba,tot tallat a trossos, a més a més de la farigola, el llorer i els grans d'all. Quan tot plegat hagi agafat color, afegiu-hi els tomàquets, ben nets i tallats a trossos regulars. Després d'aproximadament deu minuts,aboqueu-hi el xerès i continueu-ne la cocció fins que l'ànec estigui ben rostit. Quan ja es pugui manipular,traieu-li el fil i talleu-lo a talls, que posareu en una cassola . Col-loqueu les verdures de la cocció en una paella.Poseu-la al foc i afegiu-hi la farina poc a poc, remenant-ho bé. Afegiu-hi un got d'aigua i deixeu-ho coure una estona fins que veieu que les verdures són ben cuites i la barreja pro homogènia.Coleu la salsa i aboqueu-la damunt els talls d'ànec.Netegeu les figues, enfarineu-les i fregiu-les en una paella amb oli calent. Col-loqueu-les a la cassola i coeu el conjunt cinc minuts mes.
CUINA TRADICIONAL -Guia gastronòmica de Catalunya.